33 pentru Bruxelles
Luni, 13 Aprilie 2009 08:36

Alegerile din iunie vor trimite in Parlamentul European 33 de romani, care vor avea sarcina prioritara de a se bate pentru binele Romaniei, de a respinge sau atenua, cel putin, acele masuri care contravin intereselor romanesti, de a face lobby pentru tara. Se vorbeste mereu despre "a face lobby" fara sa se stie cu adevarat ce inseamna aceasta cand este vorba despre lobby pentru tara.

Imi amintesc anul 2001 cand intram pentru prima oara, in calitate de deputat roman,in hemiciclul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei(APCE) din Strasbourg. Precizez inca o data pentru cei mai putin familiarizati cu organizatiile europene, ca ma refer la parlamentul Consiliului Europei, organizatia paneuropeana in care Romania a intrat in 1993, dupa trei ani in care a trebuit sa demonstreze ca este o tara democratica.
Asadar,am intrat intr-un grup de aproape 700 de parlamentari (care au dubla calitate de membri in APCE, dar si in parlamentele nationale ale tarilor pe care le reprezinta), in grupul politic cel mai mare pe atunci, cel socialist. Am simtit imediat rezerva celor din vest, in ciuda perfectei politeti, si tocmai de aceea am decis ca aceasta era tinta mea:Romania merita sa fie recunoscuta in acea organizatie europeana drept o tara europeana de drept si de fapt, si nu una care se preface ca este europeana. Ma precedasera personalitati romanesti de care Consiliul isi amintea:Adrian Nastase,de pilda,care devenise prim-ministru intre timp. Erau acolo Adrian Severin, Rodica Stanoiu, oameni pretuiti pentru munca lor ca raportori sau reprezentanti ai Consiliului in lume. Romania, insa, era inca cvasi-cenusareasa acolo.

Am ajuns in trei ani primul roman care a fost ales presedinte al unei comisii; a fost un moment de varf pentru mine si pentru tara: romanca era presedinta unei comisii, membra a biroului APCE, se intalnea cu personalitatile cele mai mari, vorbea despre tara ei. Am contribuit la ameliorarea unor texte care puteau deveni cel putin neplacute pentru Romania. Aveam o voce care devenise foarte puternica, tocmai datorita pozitiei pe care o detineam. Si, sa nu uitam, am fost aleasa prin vot secret.

Ce incerc sa spun in acest prim text despre lobby pentru tara este ca nu este indiferent deloc cine ne va reprezenta la Bruxelles. Dar de loc! Delegatia Romaniei va fi scanata: aspectul fizic conteaza, tinuta conteaza, mimica fetei conteaza, felul cum vorbesti in limbile de circulatie internationala cu ceilalti deputati (si nu numai felul in care intervii oficial, in limba romana) conteaza, cat de bine cunosti politica europeana, cat de util poti fi grupului politic din care vei face parte. Dar cel mai mult conteaza cat de util esti tarii tale si romanilor!

29 Aprilie 2009

Cele 27 state membre in cifre: astazi,doi indici interesanti-speranta de viata a barbatilor si femeilor Europei si procentul de locuitori care folosesc internetul.

In ceea ce priveste speranta de viata,barbatii Europei traiesc intre 65,5 ani -letonii si 78,4 ani-suedezii.Sunt sase tari,toate din estul Europei,in care speranta de viata la masculin este cea mai scazuta,sub 70 ani.Intre acestea,Romania cu o cifra modesta de 67,7 ani.Daca ne uitam la campioni,care sunt:suedezii-78,4, cipriotii-77 si spaniolii-77,2,vedem ca un roman are o speranta de viata cu circa 11 de ani mai redusa decat un suedez.

Femeile traiesc mai mult in Europa,sapte tari din centrul si estul continentului inregistrand sperantele de viata de sub 80 ani,in timp ce restul trec de acest prag.Aici remarc cu tristete recordul Romaniei:romancele au cea mai redusa speranta de viata din UE,respectv 75,1 ani, fata de campioanele din Italia-82,5 ani,Franta-83,3 si Spania-83,8.Un minus fata de cele mai longevive ,spaniolele,de circa 7 ani.

Ce semnificatie au aceste cifre?Nu sunt sociolog sau medic,dar ,de cativa ani studiez cu atentie calitatea vietii noastre si a altora,deschiderea noastra spre informare,interesul nostru, al romanilor, pentru noi insine,ca fiinte umane.
Si nu uit faptul ca romanii au protestat atunci cand UE a venit cu directive legate de felul cum trebuie sa ne hranim,sa avem o viata activa, sa citim etichetele alimentare,sa ne ocupam de prevenirea bolilor.

Si cred ca cel de-al doilea criteriu de analizat de azi, accesul la internet, are rolul sau in informarea oamenilor,in sporirea grijii acestora fata de propriul corp si propria stare de sanatate.
Cei mai conectati la internet sunt suedezii-79% din locuitori,danezii-78%,germanii-71%.Noi, romanii stam mai bine decat bulgarii:22%.

Romania se afla astazi la o rascruce:ori devine cu adevarat o tara europeana,profita de tot ceea ce Europa are pozitiv,isi consolideaza pozitia politica si economica,contribuind in felul acesta la crestrea calitatii vietii romanilor spre nivelul european,ori ramane o piatra atarnata de piciorul Europei, o greutate de care unele voci cer Europei sa scape!

Suntem europeni, e drept,dar numai afirmatia nu are valoare in acest context greu pentru omenire.Afirmatia trebuie transformata intr-o profesiune de credinta,imperativa,constienta si esentiala pentru viitorul nostru ca neam si tara.
Si vocea celor 33 trebuie sa fie competenta si puternica spre indeplinirea acestui scop.