Minodora Cliveti - Experienta Europeana
Joi, 21 Mai 2009 22:31
Minodora Cliveti Uniunea Europeana
In 2000 intram in Parlamentul Romaniei ca deputat social-democrat. Am fost numita membru in delegatia Romaniei la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei. Infiintat in 1950, avand in prezent 47 membri, Consiliul Europei este cea mai importanta organizatie paneuropeana, cuprinzand, practic, intregul continent si luand decizii pentru 800 milioane de oameni. Conceput sa fie un garant al drepturilor si libertatilor civile, Consiliul este un centru de decizie european in acest domeniu.
Romania a devenit membra a Co.E in 1993, dupa trei ani de monitorizare, ajustare a legislatiei in domeniul dreptului de proprietate, dreptului la aparare etc

Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei(APCE) este parlamentul acestei organizatii si este formata din membri ai parlamentelor nationale ai celor 47. Dubla calitate de parlamentar national si european este caracteristica fundamentala a mebrilor APCE.

APCE dezbate rapoarte, analizeaza situatii urgente ori de actualitate, alege membri curtii europene a drepturilor omului (CEDO). Deciziile luate in APCE sunt recomandari si rezolutii obligatorii pentru statele membre si au drept tinta legislatiile nationale si buna functionare a institutiilor statului. Membrii APCE fac parte din cele 10 comisii parlamentare si activeaza in grupurile politice.

Am fost membru APCE in perioada 2001-2008: membru in comisia juridica,comisia pentru regulament, comisia pentru chestiuni sociale, sanatate si familie, comisia pentru migratii, iar in 2004 am fost aleasa presedintele comisiei pentru egalitate de sanse.

In 2008 am fost aleasa prim-vice presedinta grupului socialist.

Momentele cele mai complicate ale Romaniei la Co.E in acest interval au fost :
  • raportul privind adoptiile internationale
  • raportul privind copiii bolnavi de SIDA
  • raportul privind copiii din orfelinate
  • situatia minoritatii romane in Serbia
  • raportul privind presupusele incalcari ale drepturilor omului comise impotriva teroristilor pe teritoriul romanesc
  • raportul privind canalul Bistroe,ca sa enumar numai cateva.
In toate aceste cazuri Romania se putea alege cu o condamnare, ceea ce trebuia cu orice pret evitat. Am utilizat toate mijloacele: relatiile personale pe care le-am dezvoltat cu colegi din diferite state, colegi din grupul politic (acolo unde am avut o excelenta reputatie), argumentare in cadrul comisiilor, luari de pozitie in plen. Faptul ca o jumatate din perioada petrecuta la Strasbourg am avut functii de decizie a fost de natura a potenta prestigiul Romaniei in cadrul Consiliului.

Am fost initiatoarea si capul de afis al campaniei paneuropene de combatere a violentei in familie.

Am folosit experienta europeana pentru a initia legi romanesti: legea egalitatii de sanse pentru femei si barbati, legea privind prevenirea si combaterea violentei in familie etc, legi care sunt in vigoare.

Asa cum spunea Rene van der Linden, presedintele APCE, am fost “very active and very persistent”, adica activa si perseverenta in apararea drepturilor femeilor si ale copiilor. Rapoartele pe care le-am sustinut: rolul femeilor in combaterea si rezolvarea conflictelor, mecanisme de promovare a femeilor in functii de decizie, femeie-detinute, dreptul copiilor la decizie, cauzele delinvcentei juvenile, sanatatea femeilor, concilierea vietii de familie cu cariera, saracia femeilor  etc, sunt teme de referinta in activitatea APCE.

Am cautat intotdeauna sa fac lobby pentru tara mea: am declarat cu mandrie ca sunt un “produs al scolii bacauane si romanesti” pentru ca aici am invatat sa vorbesc limbi straine, aici mi-am dobandit cunostintele diverse care m-au facut cunoscuta drept un orator bun si cu substanta.

Am organizat la Strasbourg expozitii cu picturile copiilor bacauani, am uzat de relatiile mele pentru a facilita vizite ale elevilor bacauani in diferite locuri ale Europei.

Experienta in Consiliul Europei a fost o adevarata scoala  unde am invatat  importanta personalitatii, cunostintelor, adaptabilitatii persoanei care isi reprezinta tara inafara acesteia. Am suferit atunci cand Romania s-a aflat pe nedrept in situatii complicate si m-am batut pentru a-mi ajuta tara. Sunt, asadar, inarmata sa fac fata unui mandat de reprezentant al Romaniei la Bruxelles, am dobandit calitatile unui aparator al tarii si sunt decisa sa contribui din plin la intarirea  pozitiei tarii noastre in Uniunea Europeana si la obtinerea maximului de beneficii pentru cetatenii romani.