Stanga-dreapta in Parlamentul European
Miercuri, 06 Mai 2009 12:49
Criza financiara si economica actuala a adus in discutie situatia bancilor private, in favoarea carora s-au manifestat guverne din mai multe tari. De inteles acest demers, de vreme ce finantele unui stat sunt sustinute de capitalul  privat, care constituie coloana vertebrala a sistemului financiar mondial si national majoritar.
In urma cu vreo 15 ani eram la New York, studenta la Columbia University. Am avut ocazia sa ne intalnim cu un domn Sorensen, care fusese consilierul presedintelui Kennedy: un domn inca verde, placut si instruit, specialist in finante. Ne vorbea despre bancheri, ai caror zeu este profitul. La un moment dat, eu, naiva romantica din Romania, crescuta in spiritul « totul si toti pentru tara » l-am intrebat: dar bancherii nu sunt americani? Patrioti? De ce nu accepta sa sufere putin si ei pentru tara lor? Si omul a raspuns: bancherii sunt bancheri. Punct.

Ei, acest episod mi-a revenit in minte urmarind situatia bancherilor in criza actuala in Franta: presedintele Sarkozi a considerat ca a facut un lucru iesit din comun convingand unii bancheri sa isi diminueze profiturile, inclusiv personale, pe perioada crizei. Au fost voci care au cerut ca, o data cu infuzarea cu capital de stat a bancilor, statul sa devina actionar, si nu doar un simplu creditor.

In Parlamentul European unii deputati de stanga au cerut amendarea secretului bancar, principiul legal sacrosanct care impiedica pe oricine sa se amestece in treburile interne ale unei banci private. Ei bine, dreapta s-a opus vehement.

Este un exemplu clar al deosebirii dintre cele doua tendinte politice: prima, cea de stanga, e orientata spre oameni, a doua, cea de dreapta, spre capital.

Noi, socialistii, plecam in aceasta eurocampanie sub stindardul: « People first ». Oamenii mai intai!