Minodora Cliveti: "Lucratorii detasati au nevoie de o protectie reala pe piata muncii europene"
Vineri, 14 Februarie 2014 11:46

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, al carui membru este europarlamentarul Minodora Cliveti, a analizat in cadrul sedintei de lucru situatia propunerii de directiva a Parlamentului European si a Consiliului privind punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii, act legislativ destinat intreprinderilor care detaseaza in mod temporar lucratori intr-un alt stat membru decat cel a carui legislatie guverneaza raportul de munca.

Citeşte mai mult... [Minodora Cliveti: "Lucratorii detasati au nevoie de o protectie reala pe piata muncii europene]
 
Miercuri, 12 Februarie 2014 11:03

Europarlamentarul Minodora Cliveti a organizat marti, 11 februarie 2014, dezbaterea intitulata "Cancerul de san in faza avansata" impreuna cu colegii deputati Emma McClarkin din Marea Britanie si Anna Záborská din Slovacia, cu sprijin logistic din partea Fipra finantat de Novartis Oncology. La dezbatere au mai participat reprezentanti din partea ONG-urilor si a societatilor medicale de profil.

Citeşte mai mult... []
 
Minodora Cliveti: Comisia pentru ocuparea fortei de munca din PE solicita sprijinirea intreprinderilor in vederea crearii de locuri de munca
Miercuri, 05 Februarie 2014 16:35

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti anunta votarea la Strasbourg in cadrul Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale a raportului referitor la "Modul in care poate contribui Uniunea Europeana la crearea unui mediu favorabil pentru ca intreprinderile, societatile si intreprinderile nou infiintate sa creeze locuri de munca".

 

Citeşte mai mult... [Minodora Cliveti: Comisia pentru ocuparea fortei de munca din PE solicita sprijinirea intreprinderilor in vederea crearii de locuri de munca]
 
Minodora Cliveti: Cetatenii romani care lucreaza in alt stat membru UE pot cere alocatie europeana pentru copii
Miercuri, 29 Ianuarie 2014 15:02

Eurodeputata Minodora Cliveti atrage atentia asupra oportunitatii pentru cetatenii romani care muncesc intr-un alt stat membru UE de a solicita si obtine alocatia europeana pentru copii. Reglementata de Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/1971, alocatia europeana a devenit din 2007 un drept al copiilor romani ai caror parinti muncesc legal intr-un alt stat membru.

Citeşte mai mult... [Minodora Cliveti: Cetatenii romani care lucreaza in alt stat membru UE pot cere alocatie europeana pentru copii]
 
"Fears of migration" - dezbatere pe Euronews pe tema situatiei consecintelor liberei circulatii in spatiul UE in unele state membre
Vineri, 24 Ianuarie 2014 15:37

Vizualizati inregistrarea video a dezbaterii dand click pe link-ul de mai jos:

http://www.euronews.com/2014/01/23/fellow-citizens-or-welfare-tourists-our-perceptions-of-eu-migrants/

Participanti:

 • Minodora Cliveti - europarlamentar roman
 • Stuart Agnew - membru PE din partea UKIP (neafiliat,partid antieuropean)
 • Alex Glennie - cercetatoare la Institutul pentru Politici Publice din Londra
 
Minodora Cliveti: Parlamentul European respecta si apara mobilitatea lucratorilor in UE
Joi, 16 Ianuarie 2014 16:10

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti saluta votarea de catre plenul Parlamentului European a motiunii comune a grupurilor politice intitulata "Respectarea dreptului fundamental la libera circulatie in UE".

Vointa majoritara a parlamentarilor a fost pentru ca munca prestata in cadrul mobilitatii profesionale sa fie recunoscuta ca factor determinant al cresterii competitivitatii europene, s-a cerut statelor membre sa garanteze nediscriminarea muncitorilor europeni pentru asa zisa abuzare a sistemelor sociale, autoritatilor nationale sa combata piedicile care se pun muncitorilor europeni si exploatarea acestora, sa fie folosite resurse europene, in special Fondul social european si Fondul pentru dezvoltare regionala, pentru promovarea integrarii si incluziunii sociale a muncitorilor si pentru sprijinirea comunitatilor locale in aceste scopuri.

Citeşte mai mult... [Minodora Cliveti: Parlamentul European respecta si apara mobilitatea lucratorilor in UE]
 
Minodora Cliveti: Comisia Europeana afirma ca exista o diferenta legala intre statutul de cetatean european si cel de emigrant
Miercuri, 15 Ianuarie 2014 12:49

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti a primit raspuns la intrebarea adresata Comisiei Europene in cursul lunii noiembrie 2013, in care solicita clarificarea terminologica a statutului de cetatean european. In opinia eurodeputatului roman, calitatea de cetatean european nu se poate confunda sub nici o forma cu cea de imigrant in spatiul UE.

Citeşte mai mult... [Minodora Cliveti: Comisia Europeana afirma ca exista o diferenta legala intre statutul de cetatean european si cel de emigrant]
 
Comisia Europeana ar trebui sa finalizeze procedura de autorizare a aditivilor alimentari din compozitia carnii de mici
Luni, 13 Ianuarie 2014 14:53

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene cu privire la continuarea si finalizarea procedurii de revizuire a listei cu aditivii alimentari permisi la nivel european pentru preparatele din carne.

Regulamentul UE nr. 1129/2011, intrat in vigoare la data de 1 iunie 2013, stabileste in cadrul Anexei II aditivii alimentari autorizati la nivel european pentru categoria preparatelor din carne. Acest regulament afecteaza in mod direct produsul specific romanesc „mititei”,  intrucat printre aditivii care nu au mai fost autorizati se regasesc si anumiti aditivi folositi in mod traditional la prepararea pastei de mici.

Romania, prin Asociatia Romana a Carnii si autoritatile guvernamentale, a facut imediat demersurile necesare solicitand Comisiei ca produsul „mititei” sa fie inclus in categoria produselor traditionale care nu sunt supuse acestui regulament, alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo. In urma solicitarilor venite din partea Romaniei, dar si a altor state membre, Comisia a fost de acord sa revizuiasca Regulamentul nr. 1129/2011 anuntand disponibilatea de a finaliza acest proces pana la sfarsitul anului 2013.

"In luna septembrie 2013 Comisia a informat statele membre ca exista o deviere de la calendarul initial si ca procedura de revizuire va fi prelungita, dar pana la aceasta data nu avem inca un termen limita precis. Data fiind importanta pentru Romania a modificarii cat mai rapide a listei aditivilor alimentari permisi, am considerat necesar sa-i solicit Comisiei Europene, printr-o intrebare scrisa, sa precizeze care sunt motivele intarzierii procedurii de revizuire a acestui regulament si care este termenul de finalizare preconizat”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.

 
Necesitatea unei strategii pentru mobilitatea reala a fortei de munca tinere in spatiul UE
Vineri, 10 Ianuarie 2014 15:56

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene cu privire la mobilitatea fortei de munca tinere in Uniunea Europeana.

"Avand in vedere ca mobilitatea fortei de munca este un drept fundamental al cetatenilor europeni, deci si a tinerilor aflati in cautarea unui loc de munca, gasirea unei cariere contribuind atat la propria lor dezvoltare, cat si la progresul UE;

Avand in vedere ca la nivelul UE se inregistreaza tendinte diverse de mobilitate, mai ales a tinerilor europeni (multi tineri din Europa de Est si Centrala se indreapta catre tarile din vestul Europei, in timp ce aceia din vestul Europei, mai ales cei din Irlanda, parasesc spatiul European in cautare de locuri de munca);

Avand in vedere ca unul dintre scopurile prioritare ale UE este crearea pietei unice europene,

Solicit Comisiei sa raspunda la urmatoarele intrebari:

 1. Considera Comisia ca forta de munca, mai ales cea tanara, este o forta europeana primordiala si un pilon al dezvoltarii UE?
 2. Nu considera Comisia ca se impune elaborarea unei strategii europene de gestionare adecvata a fortei de munca, in special a celei tinere, pentru folosirea optima si evitarea risipirii acesteia?"
 
Minodora Cliveti - Romanii sunt cetateni europeni, deci principiile prevazute de Tratatele europene trebuie sa functioneze si pentru ei!
Miercuri, 08 Ianuarie 2014 15:04

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene, in legatura cu recentele luari de pozitii antiromanesti in unele state membre:

"Avand in vedere prevederile art.17 din Tratatul consolidat, care enumera atributiile Comisiei in promovarea interesului general al Uniunii, asigurarea aplicarii tratatelor, masurile adoptate de institutii in temeiul acestora, precum si supravegherea aplicarii dreptului Uniunii;

Avand in vedere prevederile art. 2 si 3 din Tratat care precizeaza ca Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, promoveaza valorile si bunastarea popoarelor sale si ofera cetatenilor sai un spatiu de libertate, securitate si justitie fara frontiere interne.

Solicit Comisiei sa raspunda la urmatoarele intrebari:

 • nu considera Comisia ca recentele luari de pozitie din unele state membre impotriva cetatenilor europeni din Romania sunt atacuri la adresa principiilor europene ocrotite de tratate?
 • ce masuri decurgand din tratate, intelege sa ia Comisia pentru combaterea acestor pozitii?"
 
Luni, 06 Ianuarie 2014 15:15

Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul  European, saluta eliminarea de la 1.01.2014 a tuturor restrictiilor privind libera circulatie a lucratorilor romani pe intreg teritoriul UE. Asa cum se subliniaza in comunicatul comisarului pentru munca Laszlo Andor, dreptul la munca al romanilor deriva din calitatea acestora de cetateni europeni, mobilitatea acestora fiind un instrument concret de crestere economica si coeziune. Uniunea Europeana a creat oportunitati pentru ca 14 milioane de cetateni europeni sa lucreze in spatiul european, inafara tarii de origine, intre care circa 3 milioane de romani si bulgari, care s-au integrat perfect in tarile gazda, contribuind la sistemele de asigurari sociale ale acestora.

“Consider ca recentele luari de pozitii ale unor politicieni din unele state membre care fac parte din grupul ultimelor 9 state ce au ridicat restrictiile, sunt daunatoare pentru mecanismele europene insele, venind in contradictie cu principiile pe care UE a fost construita si doreste sa functioneze. In situatiile in care ar aparea probleme generate de fluxuri mari de lucratori, statele membre pot apela la Fondul Social European, care ofera 10 miliarde euro anual, din care 20% trebuie cheltuite pentru incluziune sociala si combaterea saraciei. Deci, nu discursurile impotriva muncitorilor romani sau bulgari, nu inducerea in opinia publica a unei adevarate isterii privind ocuparea locurilor de munca destinate muncitorilor locali sunt solutiile, ci folosirea instrumentelor europene adecvate” a declarat Minodora Cliveti.

De altfel, intr-un articol din 1.01.2014 The Times precizeaza ca numeroase companii britanice au postat deja pe site-urile de recrutare a lucratorilor romani 4896 de oferte de locuri de munca, dupa ce in cursul anului trecut au fost oferite 62.000 de pozitii, iar in urma cu doi ani, 20.000, ceea ce demonstreaza faptul ca lucratorii romani sunt apreciati si doriti in Marea Britanie.

“De aceea, salutand pozitia Comisiei Europene care apreciaza importanta mobilitatii lucratorilor in UE ca pe un drept fundamental, componenta esentiala a cetateniei europene, solicit, totodata ca UE sa uzeze de toate instrumentele adecvate pentru combaterea discriminarii si exploatarii lucratorilor romani pe intreg spatiul european”, a conchis eurodeputatul roman.

 
Interviu acordat Radio Romania International in PE pe tema studiului in strainatate si a programului Erasmus+
Miercuri, 18 Decembrie 2013 15:00

- moderator: Luana Ple?ea, Radio România Interna?ional
- participan?i: Cliveti Minodora, dna Renate Weber, dl. Victor Bo?tinaru, dl. Marian-Jean Marinescu, Liviu Hopârtean, pre?edintele Arhtis, Casa de cultur? belgo-român?, care va fi vocea cet??eanului european; va fi ?i o student? de la UBB Radio, Oana Alexa
- vom avea un mesaj înregistrat de la Cosmin Uciu, liderul Ligii Studen?ilor Români din Str?in?tate, filiala Blegia

Subiecte abordate in cadrul dezbaterii:

 • alegerea universit??ii potrivite; clasificarea universit??ilor europene; studiul în UE vs studiul în SUA;
 • cât de accesibile sunt studiile peste hotare? Burse europene, de tipul Erasmus+, care ajut? tân?ra genera?ie s?-?i exercite dreptul de a studia peste hotare;
 • lucruri bune ?i ce mai trebuie îmbun?t??it în programul Erasmus+;
 • înv???mântul voca?ional, o ?ans? pentru a ne apropia de nevoile reale ale pie?ei muncii;
 • rezultatul studiilor peste hotare: cât valoreaz? diploma ob?inut??

Ini?iative, proiecte UE privind echivalarea diplomelor

 • studen?i români în str?in?tate, studen?i str?ini în România.

 
Minodora Cliveti, raportor al grupului S&D din PE pe tema strategiei europene de integrare a populatiei roma
Sâmbătă, 14 Decembrie 2013 15:56

Parlamentul European a adoptat o noua rezolutie privind implementarea strategiilor de integrare pentru populatia de etnie roma. Conform raportului Comisiei Europene introducerea strategiilor nationale in 2011 a avut rezultate sub asteptari si majoritatea tarilor UE nu au alocat inca resurse suficiente din bugetele nationale.

"There are six million EU citizens who face discrimination or risk being the victims of racist attacks every day because of their ethnic origin. This situation is utterly intolerable. The EU institutions and national governments must take the dramatic situation of the Roma people more seriously" urged S&D MEPs.

The European Parliament today adopted a new resolution on the European Commission's 2013 progress report on the implementation of the national Roma integration strategies.

According to the Commission's report, little progress has been achieved since the introduction of the national strategies in 2011 and most EU countries have not yet even allocated sufficient resources from their national budgets.

Kinga Göncz MEP, S&D negotiator on the implementation of the national Roma integration strategies, said:

"In many places in Europe, Roma people are the victims of verbal and physical violence. EU member states must ensure that law-enforcement officials are trained in identifying and combating hate crime. 

"The European Commission must monitor whether member states have transposed the Racial Equality Directive into national law and whether they are protecting people’s freedom of movement, their right to settle and their right to live without discrimination. If this is not the case, then the Commission must launch infringement procedures.

"Another key issue is overcoming segregation in schools and making quality education accessible for Roma children."

Minodora Cliveti MEP, S&D negotiator on gender issues related to Roma integration, added:

"Too little attention is paid to gender in the European strategy for Roma integration and I believe that the strategy should deal separately with the problem of integration for Roma women. This would help to reduce discrimination against women, both in their own communities and throughout society.

"The strategy should focus on collaboration between member states in order to avoid tension and should promote good practices and cross-border solutions, given the traditional mobility of Roma people. Also, it should provide specific measures for involving NGOs and the Roma themselves for solving the complicated European problem of integrating Roma people."

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 2 din 15