Minodora Cliveti: Actuala sesiune de plen a PE, una profund interesata de gasirea de solutii la probleme sociale
Joi, 13 Iunie 2013 19:08

Actuala sesiune plenara a Parlamentului European care s-a desfasurat intre 10-13 iunie 2013 a fost marcata de dezbaterea si adoptarea unor rapoarte extrem de importante, cu efecte directe asupra cetatenilor europeni.

"In calitate de membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale apreciez interesul Parlamentului European in punerea de presiune asupra Comisiei Europene pentru luarea de masuri concrete in vederea combaterii efectelor crizei asupra imensei majoritati a cetatenilor. Astfel, s-a cerut ca viitoarea reuniune a  Consiliului  European sa decida masuri europene de combatere a somajului in randurile tinerilor, solicitandu-se negocieri cu privire la alocarea de fonduri europene in acest scop in continutul cadrului financiar multianual.
Totodata, Parlamentul European a cerut explicatii si angajamente concrete Comisiei in legatura cu comunicarea acesteia privind investitiile sociale pentru promovarea cresterii coeziunii - inclusiv implementarea Fondului Social European pentru perioada 2014-2020)"
, a declarat doamna Minodora Cliveti.

Doua rapoarte extrem de importante se refera direct la probleme sociale: locuintele sociale in UE si Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane, ambele rapoarte ale Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale.

"Constat insa ca, desi aceste rapoarte la care am contribuit cu numeroase amendamente, au fost votate, majoritatea parlamentara de dreapta a respins prevederi esentiale, cum este, de pilda, propunerea de infiintare a unui Observator european pentru locuinte sociale, care ar fi avut menirea sa contribuie la construirea si functionarea unei politici europene concentrate, coerente si eficiente in materie de locuinte sociale", a apreciat doamna europarlamentar.

Cat priveste persoanele cele mai defavorizate, Comisia a propus lansarea unui fond de circa 3,5 miliarde euro pentru perioada 2014-2020 pentru sprijinirea dispozitivelor nationale de contracarare a lipsurilor alimentare si nealimentare, precum si pentru reinsertie sociala a persoanelor aflate in situatii critice, care sunt estimate a fi in numar de 2 milioane anual in UE.

Plenul actual al Parlamentului European s-a pronuntat prin vot secret si asupra candidaturii lui George Pufan propus  de Romania pentru Curtea Europeana de Conturi.
"Felicitandu-l pe domnul Pufan pentru pozitia extrem de importanta pe care o va ocupa, subliniez in acelasi timp rolul major al lobby-ului facut de eurodeputatii USL in favoarea acestuia si pentru combaterea anti-lobby-ului facut de unii europarlamentari ai PDL", a concluzionat doamna Minodora Cliveti

 
Intalnirea Merkel - Ponta, un semnal pozitiv cu urmari concrete pentru Romania
Marţi, 11 Iunie 2013 15:49

Vizita premierului roman in Germania, intalnirea acestuia cu cancelarul Angela Merkel si pozitia comuna pe care cei doi demnitari au adoptat-o cu privire la relatiile bilaterale romano-germane, sunt evenimente importante care merita apreciate ca atare. Nu faptul ca ar fi fost o intalnire foarte scurta este important (daca tot suntem latini, sa citam din intelepciunea latina: "non multa, sed multum"), ci, in primul rand, ecoul favorabil al acestei intalniri la nivelul opiniei publice germane.

Spre deosebire de ceea ce se spune in general, Germania sufera de pe urma crizei, exista regiuni care cunosc somajul, reducerea standardului de viata, chiar saracia. Cu toate acestea, Germania are nevoie de forta de munca straina, politica de imigratie fiind una extrem de bine organizata.

In acest context, afirmatia premierului Ponta care a asigurat ca prezenta romaneasca in Germania va fi constituita din forta de munca calificata, a avut un impact pozitiv, dupa cum am aflat de la colegii germani parlamentari europeni din grupul socialist, si nu numai. Abordarea premierului a fost una inteleapta, care a tinut sa combata una dintre reticentele germanilor, si anume teama ca in Germania vor veni mai ales romani in cautare de ajutoare sociale.

Aflati pe locul al doilea in ierarhia muncitorilor europeni cei mai numerosi in Germania (dupa polonezi), romanii bine pregatiti profesional si-au gasit si isi vor gasi locuri de munca in Germania.

Semnalul dat de aceasta intalnire este unul cu efecte imediate (companii germane sunt deja pe punctul de a investi in Romania), dar mai ales pe termen mediu si lung, exemplul Germaniei fiind unul de substanta pentru statele europene, Romania avand nevoie de un tratament corect si de o reputatie meritata in plan european.

Sunt sigura ca parcursul european al Romaniei, care s-a imbunatatit substantial in ultima vreme, va fi unul pozitiv in continuare. Anul acesta ne poate aduce intrarea in zona Schengen, avansarea procesului de ridicare a vizelor pentru romani de catre Canada si SUA, gasirea de solutii la problema energetica, absorbtia cat mai multor fonduri europene, solutii europene pentru tineri, drepturi solide pentru lucratorii romani, toate acestea fiind obiective esentiale pentru Romania europeana.

 
Salut masurile pe care ministrul mediului le propune in perspectiva declararii de catre PE a anului 2014 "An european al luptei impotriva risipei de alimente
Joi, 06 Iunie 2013 12:40

Doamna europarlamentar Minodora Cliveti saluta initiativa ministrului mediului, Rovana Plumb, de a lansa un proiect de reducere a risipei de alimente in Romania.

"In calitate de membra in Comisia pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul European sunt interesata de aceasta problema si de felul in care alte state membre actioneaza pentru reducerea pierderii de alimente, stiut fiind ca in fiecare an, conform statisticilor europene, 89 milioane tone de alimente, adica 179 kg pe cap de locuitor, sunt aruncate la gunoi. Previziunile pentru 2020, in situatia in care nu se iau masuri sunt de circa 126 milioane tone, deci, o crestere de 40%.

Este interesant de analizat sursa acestei risipe, si, conform acelorasi cifre, gospodariile individuale sunt responsabile de risipirea a 42% din alimente, industria alimentara de 39%, restul apartinand comertului. In aceste conditii au aparut o serie de initiative locale, intre care cea a unor primari din Belgia care au incheiat acorduri cu marii comercianti de produse alimentare in vederea folosirii produselor alimentare pe cale de a atinge data limita a valabilitatii fie in scop caritabil, fie de a le pune in vanzare cu pret redus", a declarat doamna europarlamentar.

De altfel, la inceputul anului 2012 Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care se cer masuri urgente pentru reducerea la jumatate a risipei alimentare pana in 2025. Printre solutiile propuse fiind:

 • crearea unei date limita de vanzare in plus fata de data limita de consumare;
 • propunerea spre vanzare de pachete mai mici de alimente, pentru satisfacerea mai multor necesitati ale consumatorilor (functie de varsta, necesar caloric, stare de sanatate etc);
 • campanii de sensibilizare la nivel national si european;
 • educarea tinerilor consumatori;
 • schimburi de bune practici;
 • distribuirea produselor avand o data de consumatie apropiata catre grupuri de persoane defavorizate.

"Rezolutia Parlamentului European propune ca anul 2014 sa fie declarat "Anul european al luptei impotriva risipei alimentare", asa incat initiative precum cele lansate sunt extrem de utile in sensul pregatirii de masuri concrete pentru realizarea acestui obiectiv", a concluzionat doamna Cliveti.

 
Necesitatea crearii pietei europene unitare a calificarilor profesionale, un pandant indispensabil al pietei unice europene a muncii
Joi, 06 Iunie 2013 11:41

Doamna europarlamentar Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din cadrul Parlamentului European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene cu privire la necesitatea crearii pietei unitare a calificarilor profesionale la nivel european.

"Una dintre principalele probleme europene este crearea pietei unice a muncii, care ar duce in mod categoric la crearea unui sistem global, eficient de folosire a fortei de munca pregatita in statele membre potrivit specializarii acesteia, dar si a nevoii specifice de cadre calificate in domenii de interes pentru fiecare stat membru.

- Avand in vedere acest deziderat, nu considera Comisia ca s-ar impune crearea unei piete unitare europene a calificarii fortei de munca, care sa ajute statele membre sa se asigure ca pregatirea profesionala a fortei de munca a fiecarui stat, instruirea tinerilor, in special, trebuie facuta in asa fel incat forta de munca "europeana" astfel calificata sa isi gaseasca debuseu pe piata europeana unica a muncii?

- Nu considera Comisia ca ar trebui sa fie acordata o atentie sporita anticiparii nevoilor pietei fortei de munca europene, pentru evitarea calificarilor inutile sau greu de utilizat, indiferent de statul in care aceste calificari se produc?

- Ce masuri crede Comisia ca ar putea lua pentru a evita risipa de bani si creier, mai ales la tineri, care se produce, din pacate, la nivelul multor state membre, ceea ce duce la crearea de someri cu diplome inutilizabile?
"

"Consider ca masurile pe care Uniunea Europeana isi propune sa le ia cu privire la situatia tinerilor pe piata muncii, in special Garantia pentru tineri, sunt incomplete in lipsa unei strategii europene a pregatirii fortei de munca tinere in sensul nevoilor concrete ale pietei muncii unice europene. Interesul tinerilor europeni de a se pregati profesional in domenii cautate pe piata muncii trebuie sa se intalneasca cu interesul Uniunii Europene de a folosi eficient acest capital uman fundamental la nivel european. Astfel, ramanem la simple declaratii", a concluzionat doamna Cliveti.

 
Cat este de eficienta combaterea traficului de fiinte umane in Uniunea Europeana?
Miercuri, 05 Iunie 2013 11:03

Doamna europarlamentar Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen din cadrul Parlamentului European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene cu privire la combaterea traficului de fiinte umane in Uniunea Europeana.

"Directiva 2011/36 a Parlamentului European si a Consiliului din 5.04.2011 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane si protejarea victimelor acestuia a fost transpusa integral de 9 state: Cehia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Finlanda si partial de alte 4 state membre: Belgia, Bulgaria, Slovenia si Marea Britanie.

Din statisticile europene rezulta insa extrem de clar ca o mare parte a statelor membre care nu au transpus deloc directiva sunt printre acelea in care traficul de persoane are o pondere insemnata.

Comisia Europeana a lansat recent platforma europeana a societatii civile impotriva traficului de persoane, fiind subliniat cu acest prilej rolul societatii civile in combaterea traficului de persoane.

Salut aceasta intreprindere a Comisiei prin care organizatiile non- guvernamentale sunt considerate parteneri ai institutiilor europene in procesul combaterii traficului.

- Poate Comisia sa ofere un raspuns concret in legatura cu masurile pe care aceasta intelege sa le ia pentru ca statele membre care nu au transpus Directiva 2011/36 sa procedeze la acest demers?

Este evident ca intre statele care au transpus directiva sunt multe state de provenienta a victimelor traficului, in timp ce printre cele care nu transpus-o sunt multe state in care se produce fenomenul traficului de persoane.

- Considera Comisia ca in aceasta situatie strategia de combatere la nivel european a traficului, protejarea victimelor si nu in ultimul rand, prevenirea acestui flagel european, sunt obiective mult mai greu de atins? "

 
Concluziile Consiliului European din 22 mai astfel cum au fost prezentate de presedintii UE
Miercuri, 29 Mai 2013 16:57

Presedintele Comisiei Europene ,Manuel Barroso si cel al Consiliului,dl Van Rompoy, au venit astazi in plenul Parlamentului European de la Bruxelles pentru a prezenta concluziile consiliului din 22 mai.Ambii presedinti au subliniat importanta celor doua subiecte majore al Consiliului,respectiv problema energiei si a evaziunii si fraudei fiscale.Am retinut cateva dintre masurile pe care UE le pregateste in aceste doua domenii, si anume:

 • crearea pietei unice energetice europene
 • pregatirea unei noi directive europene cu privire la schimbul automat de informatii in materie fiscala intre statele membre
 • mandatarea institutiilor europene de a incepe negocierile cu state ne-membre UE implicate in operatiuni financiare:Elvetia, San Marino, Liechtenstein,Andorra si Monaco, in vederea gasirii de mecanisme comune de combatere a fraudei fiscale si a evaziunii
 • eficientizarea directivei europene privind transparenta fiscala si contabilitatea
 • diversificarea surselor energetice ale statelor membre,pentru reducerea dependentei acestora si pentru reducerea costurilor la consumul de energie pentru cetateni
 • crearea unui cadru european privind extragerea gazului de sist, considerat drept o resursa energetica importanta in multe state europene.In legatura cu aceasta resursa, Comisia a decis deja ca aceasta poate face parte din mixul national, care este configurat de fiecare stat membru.

S-a mai discutat si despre o alta problema considerata extrem de importanta, si anume,somajul tinerilor, care, conform lui Manuel Barroso,va constitui subiectul principal de discutie la viitorul Consiliu European,iar suma de 6 miliarde de euro destinata garantarii combaterii somajului tinerilor trebuie sa devina operationala de la 1 01 2014.S-a mentionat necesitatea gasirii de solutii europene pentru combaterea somajului tinerilor, statele membre neputand fi lasate in totalitate singure in rezolvarea acestei probleme.

Aceasta ultima chestiune poate fi solutionata, dupa parerea mea, numai prin crearea pietei unice europene a muncii, dar si a unei piete unice a educatiei ,pentru evitarea irosirii de ani din viata tinerilor si de bani pentru calificari in domenii care nu sunt de interes pe piata muncii europene.Totodata, vorbim in zadar despre aceste deziderate daca intre cele 28 state membre sunt in prezent 10 care conditioneaza in diferite feluri sau chiar bareaza accesul romanilor pe piata muncii, stiut fiind faptul ca o mare parte a romanilor in cautare de joburi in UE sunt tineri.

Astept cu interes raspunsul Comisiei Europene la o intrebare in acest sens.

 
Intalnire cu tineri actori romani la Bruxelles
Miercuri, 29 Mai 2013 15:00

Europarlamentarul Minodora Cliveti s-a intalnit in aceasta saptamana cu un grup de tineri actori din Romania, care se afla la Bruxelles pentru o luna de zile in cadrul unui proiect ce face parte din programul "Cities on stage" condus de regizorul belgian Armel Roussel.

In urma auditiilor efectuate in 2012, de catre domnul Roussel in Sibiu si Bucuresti, la care au participat peste 80 de concurenti, au fost selectati Gabriel Sandu, Irina Draganescu, Vlad Udrescu si Alexandra Pazgu la care s-a alaturat si Petronela Ionescu, studenta la actorie, la Bruxelles.

Gabriel Sandu, actor si castigator a mai multor premii printre care "Dram Acum" obtinut in 2008 pentru textul "Caprioare", premiul "Mari Sperante" in cadrul Festivalului Comediei Romanesti, dar si a premiului de excelenta pentru "One Man Show, Media Art", 2007 .
Vlad Udrescu, actor absolvent al (Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica) UNATC "I.L.Caragiale" a obtinut premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Absolventilor 2008. Colaboreaza cu Teatrului Nottara, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie.
Irina Draganescu, actita, absolventa a UNATC "I.L.Caragiale" a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita in rolul principal in spectacolul "Romantiosii", in regia lui Alexandru Mazgareanu, in cadrul Galei "Comedia tine la tineri" si premiul "Vedeta de Maine" in cadrul "Festivalului National de Teatru de la Buzau.
Alexandra Pazgu, dramaturg, absolventa a Universitatii "Lucian Blaga" Sibiu (ULBS), cadru universitar asociat al acestei universitati, a castigat premiul pentru "Piesa Anului 2011" in cadrul Festivalului Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara si premiul pentru cel mai bun spectacol colectiv la Gala HOP, 2011.
Petronela Ionescu, absolventa a Facultatii de Teatru si Televiziune, Specializarea Teatrologie, Universitatea "Babes Bolyai", Cluj-Napoca, studiaza in prezent si in cadrul Universitatii Libere din Bruxelles (ULB).

Toti tineri si dornici de munca, experiente noi si afirmare au marturisit ca "este o mare sansa pentru noi participarea in acest proiect deoarece el ne faciliteaza intalnirea cu o alta cultura, cu un alt mod de a face teatru si de a munci. Am intrat aici in contact cu viata Bruxelles-ului in cele mai diverse forme, de la partea culturala, la cea mai putin poetica, in schimb acum urmeaza sa esentializam experienta noastra aici intr-o expresie scenica, care va fi prezentata pe 3 iunie la Teatrul National al Comunitatii belgiene si apoi la festivalul International de teatru de la Sibiu. In ceea ce priveste discutia noastra cu d-na europarlamentar a fost de asemenea una extrem de interesanta reusind prin amabilitatea dansei sa aflam care este munca unui ales roman in Parlamentul Europeana si sa vizitam acest for unde sunt reprezentati cetatenii Uniunii Europene".

La randul ei doamna Cliveti a ramas impresionata de experienta deja acumulata de tinerii nostri artisti, dar a intra in contact si cu "carentele" practicarii acestei profesii atat in Romania cat si in UE, concluzionand ca "urmeaza in acest an sa organizam o dezbatere pe aceasta tema, la care intentionam sa invitam europarlamentari din Comisia pentru Cultura si Educatie a Parlamentului European,  comisarul pentru educatie, cultura, multilingvism si tineri, doamna Androulla Vassiliou, dar si reprezentanti din acest domeniu, artisti, ONG-uri, etc".

 

 
Combaterea somajului in randul femeilor tinere si posibilitatea ca stagiile remunerate sa fie incluse in calculul pensiei
Luni, 27 Mai 2013 14:37

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a primit raspuns la intrebarile adresate Comisiei Europene cu privire la combaterea somajului in randul tinerilor si posibilitatea ca stagiile remunerate sa fie incluse in calculul pensiilor.

Comisiei Europene i s-a solicitat o abordare de gen a somajului in randul tinerilor si sa prezinte solutii specifice pentru combaterea somajului in randul tinerelor femei. De asemenea, i s-a solicitat sa incurajeze statele membre sa integreze in calculul pensiei finale durata stagiilor de formare remunerate.

Comisia Europeana a precizat faptul ca actuala criza a afectat in special tinerii, femei si barbati. In comparatie cu barba?ii tineri, este mai probabil ca tinerele femei sa nu aiba un loc de munca, sa nu urmeze un ciclu de invatamant sau un curs de formare profesionala, in principal pentru c? este mai probabil ca acestea sa nu fie in campul muncii (sau s? fie inactive). Barbatii tineri au mai frecvent experienta unei tranzitii reusite (si anume, care se termina cu un contract pe durata nedeterminata). In schimb, este mai mare probabilitatea ca femeile tinere sa fie angajate cu o fractiune de norma sau sa fie lucratori temporari si sa debuteze in situatia deosebit de delicata pe care o presupune un loc de munca temporar cu fractiune de norma.
De asemenea, Comisia mentioneaza ca recomandarea Consiliului privind instituirea unei garantii pentru tineret, specifica asadar ca mecanismele garantiei pentru tineret ar trebui sa acorde atentie diferentelor intre femei si barbati si diversitatii tinerilor carora li se adreseaza.

Este cunoscut faptul ca toate chestiunile legate de remunerare si protectie sociala sunt o responsabilitate a statelor membre si a partenerilor sociali.

Prin raspunsul oferit doamnei Cliveti cu privire la introducerea stagiilor remunerate in calculul pensiei, Comisia a mentionat faptul ca in a doua etapa a consultarii partenerilor sociali din UE cu privire la un cadru de calitate pentru stagii, aceasta a consultat inter alia cu privire la intrebarea daca ar trebui sa se clarifice intre stagiar si organizatia gazda problema protectiei sociale. Pentru moment partenerii sociali au decis sa nu inceapa negocierile in conformitate cu articolul 155 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene in vederea unui acord intre partenerii sociali privind un cadru de calitate pentru stagii. Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere in acest sens pana la sfarsitul anului 2013.

 
Situatia redeschiderii pietei europene a muncii pentru cetatenii romani de la 1 ianuarie 2014
Joi, 23 Mai 2013 11:55

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, a adresat o intrebare Comisiei Europene cu privire la situatia redeschiderii pietei europene a muncii pentru cetatenii romani de la 1 ianuarie 2014.

Tarile UE care aplica in continuare restrictii romanilor pe piata muncii sunt: Austria, Belgia, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie si Olanda.
Spania, care alaturi de Portugalia, Ungaria si Grecia, renuntase la aplicarea restrictiilor incepand cu 1 ianuarie 2009, a decis reintroducerea acestora, motivand ratiuni economice legate de rata de somaj la nivel national de aproximativ 20%.

"In conditiile in care 10 state membre UE, practic jumatate dintre celelalte (minus Romania si Bulgaria), cer Comisiei suspendarea dreptului romanilor de a lucra in aceste state, as dori sa intreb Comisia Europeana urmatoarele:

Considera Comisia ca este firesc ca o tara membra din 2007, stabila politic,social si economic, care respecta reglementarile europene in materie de mobilitate profesionala, care trimite pe piata muncii europene mai ales personal calificat, apreciat si care nu pune probleme statelor gazda, sa aiba parte de un tratament diferentiat?

Inafara de acceptarea cererilor de suspendare a primirii romanilor pe piata muncii pe perioade determinate, are Comisia vreo strategie de rezolvare a acestei situatii care poate fi considerata discriminatorie la adresa lucratorilor romani?

Poate Comisia Europeana sa ofere Romaniei garantia ca la finalul anului 2013 toate aceste state membre vor redeschide piata muncii pentru romani?"

 
Avem nevoie de masuri concrete pentru a reduce frauda si evaziunea fiscala la nivel european
Marţi, 21 Mai 2013 22:36

Plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg, a aprobat raportul referitor la lupta impotriva fraudei, a evaziunii si a paradisurilor fiscale in cadrul Uniunii Europene.

Se estimeaza faptul ca in UE se pierde in fiecare an 1 000 de miliarde euro din bani publici, ca urmare a fraudei fiscale si a evitarii platii impozitelor. Aceasta reprezinta pentru cetateanul european un cost anual de aproximativ 2 000 de euro.

Acest lucru pune in pericol pe de o parte, mentinerea modelului social european care se bazeaza pe oferirea de servicii publice de calitate, accesibile pentru toti cetatenii si pe de alta parte, afecteaza eficienta si echitatea regimurilor fiscale din cadrul Uniunii. Din cauza fraudei fiscale si a evitarii platii impozitelor, fondurile disponibile pentru stimularea investitiilor publice, a cresterii economice si a ocuparii fortei de munca scad.

Pentru a determina statele membre sa se angajeze sa atinga obiectivul de reducere la jumatate a decalajului fiscal pana in 2020, fapt ce le-ar permite sa genereze treptat noi venituri fiscale care s-ar cifra la mai multe sute de miliarde de euro anual, fara a creste rata impozitelor, Comisia ar trebui sa ia masuri suplimentare si sa elaboreze o strategie complexa pentru a elimina decalajul fiscal in UE, pe baza unor masuri legislative concrete.

Ca masuri de combatere a fraudei si evaziunii fiscale, statele membre ar trebui sa aloce resursele necesare administratiilor lor fiscale nationale si personalului insarcinat cu controlul fiscal. Totodata, statele membre ar trebui sa revoce licentele bancare acordate institutiilor financiare in cazul in care acestea favorizeaza in mod activ frauda fiscala oferind produse si/sau servicii care le permit clientilor sa se sustraga de la plata impozitelor sau in cazul in care acestea refuza sa coopereze cu autoritatile fiscale. Astfel, la nivel european avem nevoie de o baza fiscala consolidata comuna obligatorie a societatilor si a dezvoltarii unor noi strategii de combatere a fraudei in domeniul TVA-ului, precum si a unei combateri mai riguroase a fraudei fiscale pe cale judiciara in temeiul dreptului penal.

Mai mult, Comisia ar trebui sa includa in strategia sa privind reducerea decalajului fiscal din UE o definitie clara a paradisurilor fiscale, un set comun de criterii pentru identificarea acestora, precum si masuri corespunzatoare care ar trebui aplicate in cazul jurisdictiilor identificate.

"Lasand la o parte masurile de austeritate pe care a trebuit sa le luam pentru a face fata crizei economice, consider ca avem nevoie la nivel european de masuri concrete in vederea evitarii, identificarii si reducerii fraudei fiscale, tocmai pentru a nu se ajunge in situatia pierderii de miliarde de euro anual din bani publici, in cele din urma practic din buzunarul cetateanului european", a declarat Minodora Cliveti.

 
Pot pacientii din UE sa isi permita medicamentele? Criza economica si accesul la medicamente in Europa
Joi, 16 Mai 2013 15:10

Doamna Minodora Cliveti a participat in calitate de speaker la Conferinta cu tema "Pot pacientii din UE sa isi permita medicamentele? Criza economica si accesul la medicamente in Europa", organizata de grupul S&D in Parlamentul European la 16 mai ac.

In interventia sa europarlamentarul a prezentat situatia din Romania, a vorbit despre recentul acord incheiat de guvern cu Asociatia producatorilor romani de medicamente generice,precum si despre proiectul guvernului roman de majorare a salariilor medicilor in vederea imbunatatirii conditiilor de prestare a serviciului medical, dar si de nevoia gasirii de solutii europene pentru romanii care muncesc in UE si care, de multe ori, nu beneficiaza de servicii medicale suficiente si de calitate.

Totodata, deputatul a facut precizari in legatura cu directiva europeana 2011/24 care reglementeaza ingrijirea medicala transfrontaliera si care va fi transpusa si de Romania in cursul acestui an.

Articol Euractiv despre conferinta "Pot pacientii din UE sa isi permita medicamentele? Criza economica si accesul la medicamente in Europa" : http://www.euractiv.com/fr/sante/les-citoyens-etats-membres-pauvr-news-519812?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&utm_campaign=EurActivRSS

 
Intalnire cu tineri actori romani
Miercuri, 15 Mai 2013 18:25

Marti,14 mai am avut o intalnire in PE cu un grup de tineri actori romani participanti la un atelier "Bruxelles, capitala europeana, contraste si diversitate" organizat de Teatrul national al Belgiei, care implica participarea acestora la spectacole de teatru si cunoasterea realitatilor europene, inclusiv vizitarea PE. La cererea acestora i-am condus prin PE si am stat de vorba despre unele probleme ale Romaniei in cadrul UE, intre care somajul in randurile tinerilor, intrarea Romaniei in spatiul Schengen, mobilitatea educationala si profesionala a tinerilor. Am lansat ideea organizarii unei conferinte in PE privind problemele tinerilor artisti, cu invitarea comisarului Androulla Vassiliou, idee salutata de tineri si de Armel Roussel, seful atelierului respectiv.

 
Drepturile pacientilor si mobilitatea profesionala in sanatate, drepturi europene fundamentale
Miercuri, 15 Mai 2013 12:55

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei de mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European, a organizat impreuna cu europarlamentarul Nessa Childers din Irlanda dezbaterea cu tema "Drepturile pacientilor si mobilitatea profesionala in sanatate in cadrul Uniunii Europene".   Invitatul special in cadrul dezbaterii a fost domnul Vincenzo Costigliola, Presedintele Asociatiei Europene a Medicilor. Printre invitati au fost reprezentanti ai Comisiei Europene si ai ONG-urilor din domeniul medical.

"Dezbaterea a avut menirea de a pune impreuna puncte de vedere ale diferitilor actori ai actului medical, respectiv cadrele medicale, pacientii si autoritatile europene competente (Parlamentul European si Comisia Europeana), pentru propuneri de solutii in scopul esential al reuniunii: dreptul pacientilor la ingrijiri medicale corecte si accesibile in noile conditii determinate de criza.

Concluziile preliminare sunt:

 • transpunerea Directivei 2011/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 9 martie 2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere, care, pe de o parte, va deschide calea ingrijirilor medicale pentru pacientii romani in orice spital din Uniunea Europeana, iar pe de alta parte ar putea atrage pacienti din alte state membre in spitalele romanesti;
 • necesitatea colaborarii intre statele membre si schimbul de bune practici. Sunt state europene care acorda asistentului medical, de pilda, atributii largite, care ii permit acestuia sa indeplineasca unele acte medicale propriu-zise, ceea ce reduce in mod semnificativ apelul la medic. De asemenea, sunt state care folosesc in mod sustinut mijloacele tehnice informatice etc., pentru a putea servi interesele pacientilor mai ales din zone izolate sau cu un deficit de cadre medicale;
 • faptul ca dreptul la libera circulatie al cetatenilor europeni, inclusiv medici si personal medical, este un drept fundamental, care trebuie pus in ecuatie cu drepturile pacientilor europeni la ingrijiri medicale in conditii de egalitate, o strategie europeana care implica fonduri europene trebuie sa asigure intr-o mai mare masura un echilibru intre aceste doua drepturi fundamentale", a declarat doamna Cliveti.

 
<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următor > Sfârşit >>

Pagina 6 din 15