Cat este de eficienta combaterea traficului de fiinte umane in Uniunea Europeana?
Miercuri, 05 Iunie 2013 11:03

Doamna europarlamentar Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitatea de gen din cadrul Parlamentului European, a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene cu privire la combaterea traficului de fiinte umane in Uniunea Europeana.

"Directiva 2011/36 a Parlamentului European si a Consiliului din 5.04.2011 privind prevenirea si combaterea traficului de persoane si protejarea victimelor acestuia a fost transpusa integral de 9 state: Cehia, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Romania si Finlanda si partial de alte 4 state membre: Belgia, Bulgaria, Slovenia si Marea Britanie.

Din statisticile europene rezulta insa extrem de clar ca o mare parte a statelor membre care nu au transpus deloc directiva sunt printre acelea in care traficul de persoane are o pondere insemnata.

Comisia Europeana a lansat recent platforma europeana a societatii civile impotriva traficului de persoane, fiind subliniat cu acest prilej rolul societatii civile in combaterea traficului de persoane.

Salut aceasta intreprindere a Comisiei prin care organizatiile non- guvernamentale sunt considerate parteneri ai institutiilor europene in procesul combaterii traficului.

- Poate Comisia sa ofere un raspuns concret in legatura cu masurile pe care aceasta intelege sa le ia pentru ca statele membre care nu au transpus Directiva 2011/36 sa procedeze la acest demers?

Este evident ca intre statele care au transpus directiva sunt multe state de provenienta a victimelor traficului, in timp ce printre cele care nu transpus-o sunt multe state in care se produce fenomenul traficului de persoane.

- Considera Comisia ca in aceasta situatie strategia de combatere la nivel european a traficului, protejarea victimelor si nu in ultimul rand, prevenirea acestui flagel european, sunt obiective mult mai greu de atins? "