Minodora Cliveti: Cetatenii moldoveni nu mai au nevoie de vize pentru UE
Joi, 27 Februarie 2014 16:25

Plenul Parlamentului European a aprobat astazi raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European si al Consiliului de modificare a Regulamentului nr. 539/2001, care stabileste situatia regimului vizelor impuse resortisantilor din state terte.

Raportul vizeaza in mod concret situatia Republicii Moldova, ai carei cetateni sunt propusi a fi exonerati de la obligativitatea obtinerii de vize pentru UE. Comisia Europeana a propus ca cetatenii Republicii Moldova sa fie exonerati de la aceasta obligatie pe baza “progreselor considerabile realizate de aceasta tara in ultimii trei ani si jumatate de dialog privind liberalizarea vizelor”, retine raportul votat astazi in plenul PE. Parafarea de catre Republica Moldova a acordului de asociere cu UE (Vilnius 2013) a reprezentat semnalul cel mai puternic de afirmare a dorintei Republicii Moldova de a urma calea europeana, iar propunerea Comisiei, intarita de votul PE, este de natura a aduce beneficii considerabile cetatenilor acestui stat European.

“In calitate de membru al delegatiei UE - Moldova salut cu deosebita satisfactie  aceasta decizie a legislativului european si consider ca, alaturi de eforturile intrinseci facute de cetatenii statului vecin, sustinerea Romaniei, sprijinul direct si concret acordat de Romania, declararea expresa, fara echivoc a dorintei romanilor, prin intermediul vocii primului ministru, Victor Ponta, de a sustine intrarea Republicii Moldova in UE, au avut efecte concrete asupra deciziei de astazi. Astept cu incredere si interes ca acest stat vecin sa devina membru al UE intr-un viitor apropiat, iar deschiderea granitelor UE pentru moldoveni sa se realizeze in concret inca de astazi”, a declarat eurodeputatul roman.