Minodora Cliveti: Incheierea negocierilor privind Acordul de Asociere UE-Moldova
Sâmbătă, 13 Iulie 2013 22:39

Europarlamentarul roman Minodora Cliveti, membra a Delegatiei Comisiei parlamentare de cooperare Uniunea Europeana - Moldova, saluta vizita efectuata de de Inaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate / vicepresedinte al Comisiei Europene Catherine Ashton in Republica Moldova.

Inaltul Reprezentant s-a intalnit la Chisinau cu Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Presedintele Parlamentului, Igor Corman, cu prim-ministrul Iurie Leanca si ministrul de externe, Natalia Gherman, precum si cu liderii partidelor politice si factiuni.

Catherine Ashton a salutat depasirea crizei politice din aceasta tara si reformele intreprinse de guvern pentru integrarea in UE.

Astfel, Uniunea Europeana sustine reformele politice si economice curente din Republica Moldova, precum si stabilizarea institutiilor democratice si a luptei impotriva coruptiei.

"Consider ca vizita doamnei Ashton la Chisinau reprezinta un semnal puternic din partea Uniunii Europene dat cetatenilor moldoveni in ceea ce priveste perspectiva aderarii Republicii Moldova la familia europeana. Practic, Uniunea Europeana si Moldova au incheiat negocierile privind Acordul de Asociere UE-Moldova. Parte a acestui acord il reprezinta Zona de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator care aduce beneficii suplimentare economice pentru Republica Moldova. Acest acord urmeaza sa fie parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius din Lituania in luna noiembrie 2013.

In urma cu cativa ani, pe cand eram membra a Parlamentului roman, am formulat o initiativa legislativa prin care am modificat legea cetateniei prin solutionarea dificultatilor prin care treceau cetatenii moldoveni care isi depuneau cereri de obtinere a cetateniei, care a devenit legea 248/2003. Pentru mine, romanca moldoveanca din Bacau, cauza Moldovei este una majora.

Procesul de integrare al Republicii Moldova in Uniunea Europeana este in plina desfasurare, iar obiectivul imediat este acela ca cetatenii moldoveni sa circule in Uniunea Europeana fara vize, iar Moldova sa obtina statutul de membru asociat al UE", a declarat doamna Cliveti.