Minodora Cliveti: Parlamentul European sustine o mai buna protectie a lucratorilor detasati la nivel european
Marţi, 18 Martie 2014 18:15

Europarlamentarul Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European, anunta aprobarea in cadrul sedintei comisiei a textului rezultat in urma negocierilor dintre Parlamentul European si Consiliu privind propunerea de directiva a Parlamentului European si a Consiliului referitoare la punerea in aplicare a Directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor in cadrul prestarii de servicii.

Aceasta propunere urmareste sa clarifice si sa imbunatateasca transpunerea, aplicarea ?i asigurarea respectarii Directivei 96/71/CE.

 

In urma negocierilor deosebit de dificile intre Parlamentul European si Consiliu, s-a ajuns la un compromis care reuseste sa imbunatateasca situatia lucratorilor detasati, apectele privind criteriile de evaluare a unei situatii de detasare, masurile administrative si de control nationale, precum si aspectele legate de subcontractare, constituind elemente cruciale in cadrul negocierilor.

"Pentru Romania aceasta propunere de directiva aduce o imbunatatire semnificativa, oferind protectie sporita lucratorilor detasati. Principalele aspecte obtinute in cadrul negocierilor sunt: o lista de criterii cat mai clare si inchisa pentru a se evita situatiile de aplicare diferita a acestor criterii de catre statele membre, o lista clara de masuri administrative si de control care trebuie utilizata de organismele de control dintr-un stat membru atunci cand verifica o companie care detaseaza lucratori, precum si un set comun de reguli clare care avantajeaza companiile, oferindu-le un cadru juridic stabil si impiedicand autoritatile dintr-un stat membru sa impuna masuri aleatorii. Adaugarea de noi masuri administrative si de control de catre un stat membru se va putea face doar in conditii stricte, cu informarea Comisiei Europene, statelor membre si furnizorilor de servicii.

De asemenea, textul aprobat prevede combaterea abuzurilor impotriva lucratorilor detasati prin instituirea unui sistem de responsabilitate individuala si in solidar general, pe baza voluntara, precum si a unuia obligatoriu in domeniul constructiilor, precum si sanc?iuni efective si proportionate impotriva contractorului in situatia in care lucratorii au dificultati in a-si obtine drepturile", a declarat eurodeputatul Minodora Cliveti.

Europarlamentarul Minodora Cliveti a concluzionat precizand faptul ca "proiectul de directiva introduce si un capitol nou privind executarea transfrontaliera a amenzilor ce permite recuperarea amenzilor in statul de origine a companiei care detaseaza lucratori. Mecanismul detaliat agreat de catre Consiliu a fost stabilit impreuna cu autoritatile fiscale din statele membre si permite o functionare corecta a acestuia, iar sumele recuperate vor ramane la autoritatea competenta din statul membru de origine a companiei".