Opinie cu privire la egalizarea varstei standard de pensionare prevazuta de proiectul de lege privind sistemul de pensii publice
Vineri, 29 Ianuarie 2010 11:16

Miscarea pentru Egalitate, Nediscriminare si

Oportunitati Sociale - M.E.N.O.S.”

Str. Nicolae Titulescu nr. 39, BACAU

tel./fax: 0234 57 69 44,  e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboÅ£i; aveÅ£i nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

Bacau, 28 ianuarie 2010

 O P I N I E

cu privire la

egalizarea varstei standard de pensionare prevazuta

de proiectul de lege privind sistemul de pensii publice

     Proiectul noii legi privind sistemul unitar de pensii publice,  postat pe site-ul Ministerului Muncii, introduce principiul egalizarii varstei de pensionare.

        Uniunea Europeana dezbate de mai multa vreme acest principiu care  este, fara indoiala, unul revolutionar si care poate fi sustinut cu o serie de argumente de netagaduit, si anume: intr-un astfel de sistem se acorda sanse egale femeilor si barbatilor de a desfasura o viata activa egala ca ani si venituri, de asemenea, se acorda sanse egale in viata de dupa pensionare femeilor si barbatilor, stiut fiind ca, in prezent, femeile sunt dezavantajate de faptul ca ies la pensie mult inaintea barbatilor, beneficiaza mai multi ani decat acestia de venituri mai mici (pensii, si nu salarii) si risca sa duca o viata  mai grea la varsta cea mai complicata – batranetea, avand venituri mai mici. In plus, femeia pensionara este mai dependenta de sotul sau activ sau pensionar, care castiga oricum, mai bine decat ea.

        Acestea sunt cateva argumente in favoarea egalizarii varstei de pensionare, fara indoiala.

        DAR, acest principiu, pozitiv, nu trebuie “tradus” in romaneste, ci “transpus” in legislatia romana, avand in vedere specificul nostru national si situatia romanilor ca fiinte umane traitoare pe continentul european.

        Stabilirea varstei de 65 ani drept varsta standard de pensionare pentru femei si barbati este discriminatorie fata de femei:

  • actualul cuantum al varstei de pensionare pentru femei este 58 ani. Asadar, (esalonat in timp, e drept), o femeie mai trebuie sa munceasca 7 ani in plus pentru a atinge varsta standard, pe cand un barbat ( care iese la pensie la 62 ani in prezent), numai 3 ani.
  • viata unei femei in Romania se desfasoara inca pe principii patriarhale, ea avand de regula, doua locuri de munca, poate chiar  trei, fiind menajera, bucatareasa si asistenta (guvernanta) a propriilor copii. Romanca are mult mai putine aparate casnice pentru usurarea  muncii sale, nu isi permite decat rar ajutor profesional pentru menaj, are grija de varstnicii din familie. Statul nu face mare lucru pentru a ajuta munca femeii in gospodarie, desi Constitutia incurajeaza familia.
  • femeia este considerata de Constitutie egala cu babatul, inclusiv in domeniul muncii, dar in realitate, femeile ocupa  mai ales posturi mai prost platite decat cele masculine, si sunt primele disponibilizate, deoarece locul de munca al « capului familiei », care este barbatul, trebuie pastrat. De unde si ideea ca, desi ar fi obligate sa munceasca 7 ani in plus, femeile ar primi salarii mai mici decat barbatii activi.
  • stagiul complet de contributie pentru pensie completa prevazut de noul proiect este de 35 ani. In general, incepi sa muncesti la 23-24 ani si daca contribui 35 ani, ajungi la varsta de 58-59 ani, de la care poti sa incasezi pensia. De ce trebuie sa obligam femeia sa munceasca inca 5 ani ?
  • speranta de viata pentru romance este de 73-74 de ani, in timp ce a barbatilor romani, 68 ani, spre deosebire de europeni care traiesc cu circa 10 ani in plus. Sa intelegem, deci ca proiectul gaseste solutia de economisire a fondurilor bugetare, de vreme ce permite romanilor sa se bucure de pensie ani foarte putini..

        Solutia corecta ar fi pensionarea la 60 ani pentru ambele sexe, cu stagiul de cotizare complet. Apoi, functie de nevoile, aspiratiile, proiectele fiecaruia, nevoile societatii, fiecare fiinta  umana sa poata sa isi continue viata activa in serviciul public sau nu.

        Aceasta solutie ar fi si in beneficiul tinerilor, care trebuie sa isi gaseasca locuri de munca si sa isi asigure pensia.

        Proiectul de lege in discutie este unul care nu tine seama de dezbaterile care se desfasoara in spatiul european in prezent (in Franta este o adevarata disputa cu privire la intenta statului de a mari varsta de pensionare).

        Proiectul nu tine seama de realitatile romanesti, este o initiativa care discrimineaza femeile, care transforma un drept -dreptul la pensie, intr-o obligatie penibila, traumatizanta si nedreapta si care nu respecta persoanele varstnice.

  

PRESEDINTE 

Minodora Cliveti