PDL nu poate da lectii in materie de discriminare si protectie a fortei de munca
Miercuri, 02 Octombrie 2013 10:57

Comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European a respins raportul eurodeputatului Adam Kosa privind Directiva 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca pentru considerente bine intemeiate, explicate pe larg intr-un comunicat de presa emis de grupul socialistilor si democratilor europeni. Este adevarat ca am fost raportor din partea socialistilor pentru acest raport, este la fel de adevarat ca am contribuit substantial la construirea acestui raport cu aspecte esentiale.

Am avut intalniri repetate, atat eu cat si colaboratorii mei, cu raportorul Kosa, am crezut ca am convenit asupra unui numar insemnat de argumente de compromis, am acceptat chiar mai multe “compromisuri” decat as fi dorit in ideea de a avea un raport bun. Era vorba, la urma urmei, despre un semnal dat de Parlamentul European Comisiei Europene in vederea imbunatatirii Directivei 2000/78/CE a Consiliului din 27 noiembrie 2000 de creare a unui cadru general in favoarea egalitatii de tratament in ceea ce priveste incadrarea in munca si ocuparea fortei de munca.

 

Surpriza mea a fost totala, in plenul comisiei raportorul opunandu-se practic, la aproape tot ce am convenit impreuna si indicand grupului sau sa voteze impotriva celor convenite, contrar tuturor regulilor si convenientelor parlamentare.

Ma surprinde atitudinea domnului Traian Ungureanu, pe care l-am considerat un tip onest. Domnia sa stie foarte bine cum s-au derulat discutiile in cadrul comisiei, ca am explicat, dupa consultarea cu grupul meu, ca ne opunem acestui raport care devenise o caricatura, un document dezechilibrat, neviabil si nefolositor, ca aceeasi a fost si pozitia celorlalte grupuri, cu exceptia celui popular, care a votat alaturi de raportor numai din solidaritate.

Nu inteleg de ce domnul Ungureanu dezinformeaza opinia publica din Romania: eu nu m-am grabit sa comunic felul in care, prin votul sau alaturi de grupul popularilor europeni, domnul Ungureanu s-a opus la prevederi precum :

  • necesitatea stabilirii in statele membre a unui sistem de jurisprudenta unitar, clar si coerent, pentru un tratament egal in materie de ocupare a fortei de munca si de incadrare in munca;
  • simplificarea procedurilor juridice, cadrul juridic fiind prea complicat si procedurile  neclare pentru victimele discriminarii, cu  costuri ridicate si fara prevederea asistentei de specialitate;
  • revizuirea de catre Comisia Europeana a sferei de aplicare a directivei de prevenire si combatere a discriminarii pe motive de religie sau convingere, handicap sau varsta, in ceea ce priveste ocuparea fortei de munca si incadrarea in munca;
  • depunerea de eforturi continue si sistematice in UE pentru a combate discriminarea in munca din motive de orientare sexuala, sex, precum si combaterea  homofobiei in societate.

Obligata de reactia absolut nefondata si neadevarata a domnului Ungureanu, o fac acum. Da, imi asum, alaturi de grupul S&D respingerea acestui raport, pentru ca acesta nu merita sa fie votat astfel cum a fost instrumentat de raportor si sustinut de grupul din care face parte si domnul Ungureanu.

Da, grupul socialistilor si democratilor europeni a decis sa respinga o maniera incorecta de munca in cadrul Parlamentului European, sa nu sprijine reglementari contrare intereselor lucratorilor.

Da, grupul socialistilor si democratilor europeni din care fac si eu parte, apara cu adevarat interesele lucratorilor si a demonstrat aceasta prin intreaga activitate de pana acum si prin recentul vot din comisia pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale din Parlamentul European.