Cum afecteaza cancerul viata femeilor la locul de munca si necesitatea unei legislatii UE care sa le protejeze
Miercuri, 14 Noiembrie 2012 13:30

Un mediu de lucru sanatos si in siguranta este un factor esential in calitatea vietii unei persoane si este, de asemenea, un motiv de ingrijorare colectiva.

Guvernele statelor membre din intreaga UE sunt constiente de beneficiile sociale si economice ale unui mediu de lucru sanatos si in siguranta. Ele se folosesc in mod constant de date statistice actualizate, fiabile si comparabile, date care sunt vitale pentru stabilirea obiectivelor de politica si adoptarea unor masuri adecvate precum si intreprinderea unor actiuni de preventie. Eu consider insa ca femeile au probleme specifice de sanatate, care sunt absente din politicile de sanatate si de siguranta la locul de munca: pe de o parte riscurile implicate sunt fie necunoscute fie subestimate, iar pe de alta parte, prioritatile de siguranta sunt definite in sectoarele si ocupatiile dominate de barbati. Acest esec in a tine cont de problemele de sanatate specifice femeilor la locul de munca constituie un obstacol in calea unor politici eficiente privind sanatatea ocupationala si egalitatea de tratament.

Stim ca in fiecare an milioane de europeni sunt diagnosticati cu boli grave pe termen lung. Femeile dezvolta cel mai frecvent forme de cancer precum ar fi cel de san, de col uterin, ovarian sau cancer pulmonar.

Cancerul de san este cel mai raspandit tip de cancer in randul femeilor din intreaga lume. In 2009, rata standardizata de deces pentru cancerul de san in cadrul UE-27 s-a ridicat la 23.1 decese la 100 000 de locuitori. (Sursa: Eurostat)

Din punctul de vedere al intregii Europe, 60.000 de femei dezvolta cancer de col uterin si 30.000 mor din aceasta cauza in fiecare an, in timp ce numarul de femei care traiesc cu cancer de col uterin (tratat sau nu) la un anumit moment in timp, in Europa, este de peste 175.000. (Sursa: Asociatia europeana a cancerului de col uterin)

Desi progrese mari continua sa fie facute in cercetare si tratament, cancerul, ca o boala pe termen lung, ramane o problema cheie de sanatate.

In ciuda acestor boli grave, femeile isi doresc si au dreptul la o viata normala si de a continua sa lucreze.

Citeşte mai mult... [Cum afecteaza cancerul viata femeilor la locul de munca si necesitatea unei legislatii UE care sa le protejeze]
 
Luni, 05 Noiembrie 2012 15:26

Europarlamentarul roman Minodora Cliveti,membru al delegatiei UE- Canada a PE a participat la misiunea acestei delegatii in Canada din perioada 26 oct - 1 nov 2012.

Misiunea parlamentara formata din 7 europarlamentari din diferite tari membre UE si apartinand diferitelor grupuri politice ale PE a avut drept scop evaluarea relatiilor intre Canada si UE, in general,dar mai ales schimbul de opinii cu privire la stadiul negocierilor si procedurile de urmat in privinta CETA-Acordul economic si comercial cuprinzator. Acest acord, de incontestatibila importanta pentru cele doua parti,urmeaza sa fie supus cat de curand votului PE.

Delegatia s-a intalnit cu negociatorii canadieni,membri ai parlamentului federal ce activeaza in comisii precum: comisia de migratii si cetatenie, comisia pentru resurse naturale, comert international, cu membri ai executivului.

“Delegatia a fost formata din membri ai diferitelor grupuri politice, eu fiind singura reprezentanta a grupului socialist(S&D), dar in luarile noastre de pozitie s-a vazut clar ca exista o mare apropiere, chiar o identitate de opinii in legatura cu necesitatea ca CETA sa primeasca votul pozitiv al PE cu conditia ca doua dintre subiectele sensibile, de factura diferita, dar care ar putea pune probleme la vot, sa fie rezolvate: problematica vanatorii de foci si cea a vizelor impuse de Canada cetatenilor a trei state membre: Cehia,Bulgaria si Romania.

Pentru mine, in calitate de europarlamentar roman, problematica abolirii obligativitatii vizelor pentru cetatenii romani a fost esentiala.Am solicitat membrilor parlamentului federal explicatii cu privire la tratamentul diferentiat al cetatenilor romani fata de marea majoritate a celorlalti cetateni europeni si am invocat starea de frustrare pe care o resimt romanii obligati sa solicite vize pentru Canada.Am constatat ca noua lege a emigrarii recent adoptata in Canada este una care isi propune sa simplifice procedurile pentru cei ce solicita dreptul de sedere,ceea ce, mi s-a explicat, va avea fara indoiala, consecinte pozitive asupra reconsiderarii pozitiei Canadei fata de cetatenii romani aflati inca intr-o situatie de inegalitate fata de ceilalti europeni. ”Imminently” deci “imminent”, a fost cuvantul folosit de senatorul federal David Tilson la intrebarea mea directa despre data la care Canda va aboli vizele pentru romani.

Am satisfactia ca vocea Romaniei a fost sustinuta in cadrul acestei misiuni de vocea europeana si ca interesul romanesc de eliminare a vizelor este si unul european.Voi solicita grupului socialist sustinere pentru ca aceasta problema importanta pentru Romania sa fie rezolvata cat mai curand si sper ca si europarlamentarii romani membrii ai celorlalte grupuri politice sa fie solidari cu noi in rezovarea acestei probleme de maxim interes national”, a declarat europarlamentarul roman.

Misiune UE - Canada 2012. Minodora Cliveti

Misiune UE - Canada 2012. Minodora Cliveti

 
Vineri, 19 Octombrie 2012 15:46

In 2012 celebram cea de-a 20-a aniversare a pietei unice a Uniunii Europene. Astazi, mai mult de 500 milioane de europeni beneficiaza de aceasta imensa piata fara granite.

Piata unica a adus numeroase beneficii tangibile producatorilor: o paleta mai larga de produse, preturi mai scazute datorita unei piete mai competitive, oportunitati de calatorie si munca in cadrul UE, accesul la o piata enorma pentru afaceri si o mai buna protectie a consumatorilor.

La cererea Parlamentului European, Comisia Europeana a creat o lista cu principalele 20 de preocupari ale cetatenilor si ale intreprinderilor, pe baza rezultatelor consultarii publice. Comisia Europeana nu a oferit raspunsuri realiste la aceste preocupari. Prin urmare, in acest document, grupul S&D raspunde la principalele10 preocupari ale cetatenilor Uniunii Europene.

In ceea ce priveste viziunea noastra despre noua Europa sociala, noi luptam pentru o abordare care pune oamenii pe primul loc, nu pietele. Suntem convinsi ca piata unica ofera inca un mare potential neexploatat pentru crestere economica si coeziune sociala, dar vrem sa schimbam perceptia conform careia piata unica este doar despre economie. Prin urmare, raspunsurile noastre la aceste preocupari pun oamenii in centrul pietei unice, iar aceasta abordare ar trebui sa fie obiectivul tuturor institutiilor Uniunii Europene.

Citeşte mai mult... []
 
Brian May in vizita la Parlamentul European
Luni, 15 Octombrie 2012 12:02

Brian May, celebrul chitarist al trupei Queen a venit ieri in Parlamentul European pentru a sustine o campanie de prezervare a faunei,mai precis a bursucilor in UK. Un gest extraordinar pentru care l-am felicitat si sustinut.In plus,am profitat de prezenta lui pentru a-i declara profunda mea dragoste pentru trupa Queen a carei muzica mi-a format in mare masura gustul pentru excelenta in muzica pop in care Queen este inca Regina...Un moment extrem de emotionant...

Brian May Brian May

 
Principalele subiecte prezentate in Comisia pentru munca - EMPL
Vineri, 12 Octombrie 2012 21:30

1. Proiect de raport referitor la integrarea migrantilor, efectele asupra pietei muncii si dimensiunea externa a coordonarii securitatii sociale in UE

Raportoare pentru aviz: Nadja Hirsch

Din 2000, aproximativ un sfert din noile locuri de munca au fost create prin contributia migrantilor. In 2011, in cele 27 de state membre ale UE traiau 48,9 milioane de oameni nascuti in strainatate (9,7 % din populatia totala a UE). Prin urmare, este necesar sa se realizeze concomitent o integrare a celor care se afla deja aici si o migratie gestionata, succesul fiind posibil doar in masura in care Europa se constituie intr-un continent al culturii tolerantei, de unde sunt eliminate excluderea sociala, rasismul si discriminarea.

Pentru a promova migratia orientata catre nevoi, se solicita Comisiei si statelor membre ca, impreuna cu regiunile si orasele, sa introduca un sistem european comun vizând identificarea cererii de forta de munca in scopul unei mai bune analize si gestionari a migratiei fortei de munca.

Migrantii trebuie sa se bucure de drepturi egale la accesul pe piata muncii, fiind necesara recunoasterea si validarea rapida si cu costuri reduse a diplomelor, calificarilor si competentelor acestora.

In plus, Comisia trebuie sa elaboreze un cadru international al competentelor, care sa cuprinda prezentarea standardizata a profilului locurilor de munca si al competentelor, pentru a facilita astfel recrutarea si comparatia migrantilor care isi cauta un loc de munca.

Migratia circulatorie reprezinta, in acest context, un alt model de viitor, care trebuie si poate sa genereze o situatie avantajoasa pentru toti cei implicati, aducând beneficii in egala masura migrantului, tarii gazda si tarii de origine.

Citeşte mai mult... [Principalele subiecte prezentate in Comisia pentru munca - EMPL]
 
Punct de vedere cu privire la unele prevederi ale legii 202/2010 privind accelerarea solutionarii proceselor
Vineri, 12 Noiembrie 2010 17:01

Legea nr 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, intra in vigoare la 30 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial, cu exceptia reglementarilor privind divortul pe cale administrativa si pe cale notariala, care intra in vigoare in 60 zile de la data publicarii.

In calitate de avocat si de expert in drepturile omului, consider ca sunt cateva aspecte ale acestei legi care trebuie cunoscute  si intelese de toata lumea, statul, prin institutiile sale nafacand cu adevarat o pregatire a populatiei si neoferind explicatii in acele domenii inedite in legislatia romanesca.

1. Procedura de citare a partilor unui proces se modifica in sensul ca , daca partea sau reprezentantul acesteia, a semnat de primirea citatiei,citarea acelei parti nu se mai repeta si se considera ca partea are cunostinta de tot ceea ce se intampla in dosar pana la darea hotararii.Cu alte cuvinte, daca partea semneaza personal o singura data citatia, nu va mai fi niciodata citata in dosar, dar se va considera ca este la curent cu desfasurarea procesului si nu va mai putea invoca faptul ca nu a fost citata.

- daca doreste sa fie citata prin intermediul unui alt mijloc de comunicare decat prin agentul procedural, partea poate indica :un nr de fax, adresa de email,telefon.Atentie,insa, la felul in care instantele uzeaza de acestea, daca le comunicati si doriti sa fie utilizate de instanta.

2. Oricine considera ca exista diversitate de practica a instantelor din tara in legatura cu solutionarea unui tip de litigiu, poate sesiza Avocatul Poporului iar acesta are indatorirea sa ceara Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se pronunte asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti.

3. Se introduce un articol nou-578 indice unu in codul de procedura civila, care interzice punerea in executare a hotararilor privind evacuarea din imobile cu destinatia de locuinta in perioada 1 dec-1 martie a anului urmator, cu exceptia cazurilor in care creditorul face dovada ca nu are unde locui sau ca debitorul are o alta locuinta.

Cu alte cuvinte, daca o persoana obtine in instanta o hotarare de evacuare dintr-o locuinta proprietatea sa  a unei alte persoane care o detine pe nedrept, proprietarul este privat de dreptul de a intra imediat in locuinta timp de trei luni, fara ca textul sa prevada o corecta despagubire pentru repararea pagubei.

Citeşte mai mult... [Punct de vedere cu privire la unele prevederi ale legii 202/2010 privind accelerarea solutionarii proceselor]
 
<< Început < Anterior 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Următor > Sfârşit >>

Pagina 36 din 40