Minodora Cliveti: "Violenta impotriva femeilor trebuie sa inceteze!"
Luni, 25 Noiembrie 2013 14:43

Europarlamentarul roman Minodora Cliveti, membra a Comisiei pentru drepturile femeii si egalitate de gen, solicita de urgenta ratificarea de catre statele membre ale Uniunii Europene si de catre Uniunea Europeana insasi a Conventiei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, cunoscuta si sub denumirea de Conventia de la Istanbul. Acesta este cel mai complex instrument international in prevenirea violentei impotriva femeilor, protejarea victimelor, urmarirea penala a autorilor si adoptarea de masuri in acest sens.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la nivel mondial fiecare a treia femeie a fost sau este supusa violentei corporale, in cea mai mare parte din cazuri de catre partenerul de viata. De asemenea, statisticile actuale arata faptul ca in Uniunea Europeana sunt inregistrate peste 500.000 de cazuri ale mutilarii genitale, marea majoritate a victimelor fiind din Marea Britanie, Franta si Germania.

"Nu trebuie sa ne aducem aminte numai astazi de Ziua Internationala pentru eliminarea violentei impotriva femeilor, de faptul ca femeile sunt victime ale violentei. Este ingrijorator faptul ca abuzurile asupra femeilor sunt in crestere, fapt ce necesita luarea de masuri urgente pentru protectia victimelor violentei si pentru recunoasterea prostitutiei ca forma de violenta impotriva femeii.
Din pacate, nici datele din Romania nu sunt imbucuratoare, femeile fiind victime in 83% din cazurile de violenta fizica in familie. Nu exista o suficienta informare cu privire la noile reglementari in domeniul violentei in familie, in special cu privire la posibilitatea victimelor de a cere un ordin de protectie prin care agresorul sa fie evacuat din locuinta si tinut la distanta. Este nevoie de o mai mare implicare in acest sens prin campanii de sensibilizare si formare a celor care lucreaza in cadrul autoritatilor centrale si locale in vederea informarii victimelor asupra noilor reglementari. Trebuie imbunatatite serviciile sociale pentru victimele violentei in familie, sa existe linii telefonice functionale de informare pentru victime la nivel local, si de asemenea trebuie facilitat accesul la serviciile de consiliere psihologica si juridica pentru victime
", a declarat Minodora Cliveti.

 
Minodora Cliveti: Bugetul si egalitatea de gen pe masa Parlamentului European
Joi, 21 Noiembrie 2013 15:15

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti saluta votarea in cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de la Strasbourg a unei serii de rapoarte extrem de importante pentru functionarea viitoare a Uniunii Europene.

S-a votat in aceasta sesiune “Cadrul financiar multianual (2014-2020)”, care prevede fonduri de 960 de miliarde de euro pentru urmatorii sapte ani, dintre care 40 de miliarde ii vor reveni Romaniei. De asemenea, tot in aceasta sesiune Parlamentul European a aprobat si suplimentarile la bugetul UE pentru anul 2013 prin care Romania beneficiaza de bugete rectificative favorabile, pentru acoperirea pagubelor produse de seceta si incendiile forestiere din anii 2012 si 2013, si bugetul UE pentru 2014 care, desi este cu 6% mai mic decit bugetul din acest an, asigura fonduri mai multe aferente politicilor de educatie si inovatie si pentru ajutorul umanitar. In acelasi context s-a votat si acordul incheiat cu Consiliul privind cinci legi de reforma a politicii agricole comune (PAC), care presupun o agricultura UE 2014-2020 mai ecologica si mai echitabila in distribuirea fondurilor UE si sprijinirea tinerilor fermieri. Tot in aceasta saptamina s-a aprobat si noua politica de coeziune care presupune 325 miliarde pentru regiunile UE, adica o treime din bugetul UE pentru 2014-2020 fiind dedicata dezvoltarii regionale, atentia indreptandu-se spre crearea de locuri de munca si eficienta energetica.

In cadrul acestei sesiuni s-a adoptat si raportul “Echilibrul de gen in randul administratorilor neexecutivi ai societatilor cotate la bursa”, care pune pentru prima data in mod deschis in discutie problema cotelor privind prezenta femeilor in consiliile de administratie si vine cu solutii concrete pentru imbunatatirea procedurilor de numire a directorilor neexecutivi din companiile listate la bursa, astfel incat pina in 2020 cel putin 40% din aceste pozitii sa fie ocupate de femei. Companiile publice trebuie sa atinga aceasta tinta deja pina in 2018. Regulile nu se vor aplica intreprinderilor mici si mijlocii, adica acelora care au mai putin de 250 de angajati, in schimb, deputatii europeni incurajeaza inclusiv IMM-urile sa-si imbunatateasca echilibrul de gen in consiliile de administratie.

“Este pentru prima data cind intr-un document european vorbim de folosirea cotelor in asigurarea participarii de gen echilibrate, ceea ce speram va deschide calea pentru folosirea acestui principiu in toate domeniile de activitate”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.

 
Minodora Cliveti: Parlamentul European aproape de tinerii nostri, prin masuri concrete!
Miercuri, 20 Noiembrie 2013 19:00

Europarlamentarul PSD Minodora Cliveti saluta votarea in cadrul sesiunii plenare a Palamentului European de la Strasbourg a raportului “Programul - Erasmus pentru toti”.

Noul program european “Erasmus +” reuneste programele actuale din sectorul educatiei, al formarii profesionale si al tineretului – Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci (formare profesionala) si Grundtvig - si introduce pentru prima data sportul ca sector specific.

“Erasmus +, cu un buget de 14,7 miliarde de euro, sustine mobilitatea educationala a tinerilor intre 13 si 30 de ani si propune un mecanism de garantare a imprumuturilor pentru studentii la master. Datorita acestui nou instrument tinerii vor putea obtine credite in conditii favorabile in valoare de 12000 euro pentru un master de un an si pina la 18000 euro pentru studii de doi ani, pentru a-si finanta studiile in strainatate. De asemenea, raportul subliniaza ca acest mecanism nu trebuie sa inlocuiasca niciun sistem de burse existente si nici crearea unor alte instrumente de finantare la nivel national, in plus el va asigura finantarea necesara nu doar pentru studenti ci si pentru profesori, formatori si ucenici”, a declarat europarlamentarul Minodora Cliveti.

“In acest context, m-am bucurat sa constat ca Premiul Saharov 2013 a fost acordat unei tinere pakistaneze de 16 ani, Malala  Yousafzai,  pentru darzenia de care a dat dovada in lupta pentru recunoasterea accesului la educatie a tinerelor fete din Pakistan. In conditiile in care 57 de milioane de copii, intre care trei sferturi sunt fete, nu au acces la educatie, consider ca semnalul dat de Parlamentul European prin acordarea acestui premiu este unul de o maxima importanta, subliniind inca o data rolul esential al educatiei in formarea personalitatii umane, in combaterea conflictelor si in instaurarea unei lumi mai bune si mai drepte” a mai precizat europarlamentarul PSD.

 
DA, produsele bio trebuie privilegiate din punct de vedere fiscal!
Duminică, 17 Noiembrie 2013 22:36

Produsele bio sunt de ceva vreme pe piata si sunt considerate, pe buna dreptate,un lux de foarte multi dintre consumatorii medii,pentru ca sunt mai scumpe decat celelalte.Asta nu inseamna insa ca nu sunt cautate sau,mai interesant chiar, ca nu sunt promovate de oameni care conteaza ca pozitie si notorietate,deci,care pot sa influenteze opinia publica in directia cea buna a consumului de produse bio.

O sa ajungem oare sa redevenim ”bio”,asa cum eram alta data fara sa stim asta? Asa ar trebui,daca vrem sa redevenim sanatosi,noi si copiii nostri,daca ne pasa de ai nostri si de altii.

Si in aceasta intreprindere,politica are rolul sau.Este evident ca Romania are inca un sol sanatos si productiv, o apa curata,un aer bun,toate acestea fiind conditiile minimale pentru productia “bio”.Are insa nevoie de politici care sa stimuleze productia bio,sa incurajeze pe cei ce se incumeta sa produca, in contrasens cu productia industriala alimentara, produse naturale,lipsite de potentiatori de gust,de conservanti etc.Si reducerea fiscalitatii pentru aceasta activitate este un pas esential, care tine de un guvern responsabil, care cunoaste atuurile Romaniei pe o piata alimentara europeana  suprasaturata,si care isi propune sa impuna marci “bio” romanesti pe aceasta piata.Asta ar face bine producatorilor de astfel de alimente ( tinerii fermieri romani, incurajati de UE,dornici sa faca agricultura in tara lor cu beneficii notabile),consumatorilor romani, dar si celor europeni,care ar putea fi tentati sa vina intr-o Romanie “bio” pentru o cura de viata curata si sanatoasa.

Nu ar fi frumos ca brandul de tara al Romaniei sa fie legat de aceste calitati pe care Arghezi le surprindea atat de simplu in “Maica Tara”?

De aceea salut ideea ca produsele bio sa fie beneficiare de taxe reduse,salut si pretuiesc implicarea unor oameni ca Daciana Sarbu in acest demers bun si sanatos si dispretuiesc relele intentii ale celor care vad in asemenea implicari de suflet altceva decat ceea ce sunt:o oportunitate pentru Romania de a-si gasi o nisa de productie in spatiul european,o ocazie buna pentru tinerii romani care doresc sa puna in valoare potentialul de productie  romanesc folosind fonduri europene,o intoarcere la bunele si frumoasele traditii romanesti care au contribuit la stucturarea unui neam cum nu e altul:al nostru!

 
Materiale dezbatere in Parlamentul European pe tema "Mobilitatea profesionala in Uniunea Europeana si consecintele acesteia asupra copiilor"
Vineri, 08 Noiembrie 2013 19:57

Brosura "EU in the eyes of young people" - CLICK AICI PENTRU DOWNLOAD

Flyer dezbatere "The professional mobility in the EU" - CLICK AICI PENTRU DOWNLOAD

Poster dezbatere "The professional mobility in the EU" - CLICK AICI PENTRU DOWNLOAD

Pentru vizualizarea fisierelor este necesar Adobe Acrobat Reader.

 
Minodora Cliveti: "Cetatenii europeni nu pot fi migranti in spatiul Uniunii Europene!"
Vineri, 08 Noiembrie 2013 14:51

Europarlamentarul PSD, Minodora Cliveti a adresat o intrebare scrisa Comisiei Europene prin care solicita acesteia clarificari cu privire la notiunea de emigrant :
"Tratatul consolidat al UE defineste la art 9 notiunea de cetatean european:
"Este cet??ean al Uniunii orice persoan? care are cet??enia unui stat membru. Cet??enia Uniunii nu înlocuie?te cet??enia na?ional?, ci se adaug? acesteia".

De asemenea, art. 20 din Tratatul de functionare a UE face precizari in legatura cu cetatenia europeana:
"(1)Se instituie cet??enia Uniunii.Este cet??ean al Uniunii orice persoan? care are cet??enia unui stat membru".

Acelasi articol stabileste drepturile cetatenilor europeni, intre care dreptul la libera circulatie:
(2) Cet??enii Uniunii au drepturile ?i obliga?iile prev?zute în tratate. Ace?tia se bucur?, printre altele,de:
(a) dreptul de liber? circula?ie ?i de ?edere pe teritoriul statelor membre.

Art. 26 din tratat defineste piata interna europeana:
"(1)Uniunea adopt? m?surile pentru instituirea sau asigurarea func?ion?rii pie?ei interne, în conformitate cu dispozi?iile incidente ale tratatelor. (2) Pia?a intern? cuprinde un spa?iu f?r? frontiere interne, în care libera circula?ie a m?rfurilor, a persoanelor, a serviciilor ?i a capitalurilor este asigurat? în conformitate cu dispozi?iile tratatelor".

Avand in vedere aceste prevederi din Tratate si constatand ca in spatiul public se vorbeste din ce in ce mai mult despre "migratia economica" inclusiv cu referire la cetatenii europeni, intreb Comisia daca nu considera ca se impune o clarificare terminologica a statutului cetateanului european care se deplaseaza in spatiul UE, cetatean care nu poate fi considerat drept "migrant", iar deplasarea acestuia in spatiul UE, indiferent de scopul acesteia, nu poate fi confundata cu fenomenul migratiei?"

 
<< Început < Anterior 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Următor > Sfârşit >>

Pagina 11 din 40